Vinterskor

Blöta, kalla fötter orsakar onödigt lidande och är en starkt bidragande orsak till förkylning och sjukdom. Införskaffa ett par ordentliga vinterskor, så slipper du plågas av kalla fötter vintertid. Idag finns det ett brett utbud av vinterskor, som innefattar allt från enklare fodrade sneakers och promenadskor till utpräglade vinterskor i form av vinterkängor, stövlar eller ett par ordentliga skinnskor.

De viktigaste sakerna att titta på när du väljer vinterskor

Vattenavvisande yttermaterial

Viktigaste faktorn när du väljer vinterskor, är att yttermaterialet är vattenavvisande och inte släpper igenom någon väta. När fötter och strumpor väl blivit blöta, är det näst intill omöjligt att få dem varma utan att byta både strumpor och skor. Några material att undvika är därför tyg och mocka.

Foder

Nästan lika viktigt är att skorna är tillräckligt fodrade. Även om yttermaterialet är den enskilt viktigaste faktorn för vinterskor, har tjockleken och fodermaterialet stor betydelse för hur varma eller kalla dina skor kommer att upplevas riktiga vinterdagar. Om fodret är av väldigt god kvalitet, behöver det nödvändigtvis inte vara särskilt tjockt.

Välj skor med högt skaft

Vi djupsnö räcker det inte enbart att yttermaterialet avvisar snö och väta, inte heller ett tjockfoder har någon verkan om vinterskorna är väldigt låga. Bäst är att välja skor med ett högt skaft så som vinterstövlar, om du inte känner dig bekväm i att bära stövlar fungerar även vinterkängor som har ett medelhögt skaft.

Använd flera lager

Fötter fungerar precis som andra kroppsdelar, vill man öka värmen, är den bästa metoden att använda flera lager ovan på varandra. Vinterskor kan med fördel kombineras med ett par tjockare vinterstrumpor så som exempelvis raggsockar eller yllestrumpor.

lördag 18 augusti 2012

Vinterstövlar


Den enligt oss bästa formen av vinterskor är så kallad vinterstövlar, som är en stövel med högt skaft, ibland knähöga. Den främsta fördelen med vinterstövlar jämfört med andra skodon för vinterhalvåret, är att de skyddar fukt och kyla att tränga in ovan ifrån.  Vinterstövlar ses ofta tillverkade i någon form av läder eller skinn, med det finns även stövlar i funktionella vattenavvisande Goretex-material. Gummi är ett annat klassiskt material för vinterstövlar som alltjämt används inte minst bland barnstövlarna.

Vinterstövlarnas vanligtvis ett kraftfulla yttre, kombineras i regel med ett tjockt innerfoder i exempelvis ull eller något annat varmt material.  En svaghet som många vinterstövlar uppvisar, är oförmågan att andas. Moderna vinterstövlar i Goretex är ett undantag. Med hjälp av detta unika funktionsmaterial, hålls fötter både varma och torra samtidigt som du slipper överdriven fotsvett.

Den som vill öka på värmen inne i vinterstövlar, bör använda ett par ordentliga sockar. Både yllesockar och bambustrumpor fungerar väl för detta syfte. Man kan även med fördel välja att bära flera lagar av strumpor, med ett tunnare lager innerst och ett tjockare ytterst.

1 kommentar: