Vinterskor

Blöta, kalla fötter orsakar onödigt lidande och är en starkt bidragande orsak till förkylning och sjukdom. Införskaffa ett par ordentliga vinterskor, så slipper du plågas av kalla fötter vintertid. Idag finns det ett brett utbud av vinterskor, som innefattar allt från enklare fodrade sneakers och promenadskor till utpräglade vinterskor i form av vinterkängor, stövlar eller ett par ordentliga skinnskor.

De viktigaste sakerna att titta på när du väljer vinterskor

Vattenavvisande yttermaterial

Viktigaste faktorn när du väljer vinterskor, är att yttermaterialet är vattenavvisande och inte släpper igenom någon väta. När fötter och strumpor väl blivit blöta, är det näst intill omöjligt att få dem varma utan att byta både strumpor och skor. Några material att undvika är därför tyg och mocka.

Foder

Nästan lika viktigt är att skorna är tillräckligt fodrade. Även om yttermaterialet är den enskilt viktigaste faktorn för vinterskor, har tjockleken och fodermaterialet stor betydelse för hur varma eller kalla dina skor kommer att upplevas riktiga vinterdagar. Om fodret är av väldigt god kvalitet, behöver det nödvändigtvis inte vara särskilt tjockt.

Välj skor med högt skaft

Vi djupsnö räcker det inte enbart att yttermaterialet avvisar snö och väta, inte heller ett tjockfoder har någon verkan om vinterskorna är väldigt låga. Bäst är att välja skor med ett högt skaft så som vinterstövlar, om du inte känner dig bekväm i att bära stövlar fungerar även vinterkängor som har ett medelhögt skaft.

Använd flera lager

Fötter fungerar precis som andra kroppsdelar, vill man öka värmen, är den bästa metoden att använda flera lager ovan på varandra. Vinterskor kan med fördel kombineras med ett par tjockare vinterstrumpor så som exempelvis raggsockar eller yllestrumpor.

lördag 18 augusti 2012

Välj bra vinterkängor för barn, dam och herr


Vinterkängor är ett samlingsnamn för kraftiga skor i slitstarka och väteavvisande material med låga- , medelhöga eller höga skaft. Bra material för vinterkängor är skin, koläder, goretex och andra typer av funktionsmaterial.  Vanligtvis har vinterkängor knäppning istället för skosnöre, detta eftersom skosnören har en tendens att frysa under riktigt kall vinterdagar.

Att tänka på när du väljer vinterkängor för barn, dam och herr


Några saker som är önskvärda när det handlar om vinterkängor är att de har följande:

Bra förmåga att avvisa vatten. Ett välfungerande yttermembran i något funktionsmaterial så som gore-tex, sympatex, hydroguard, GT-tex eller Outdry, skyddar dina fötter från att bli blöta och därmed kalla.
Extra foder. Det är skönt för fötterna om skorna är fodrade med extra foder. Det  gör vinterkängorna varmare.

Andningsförmåga. Vinterkängor som är både vattentäta och kraftigt fodrade har en tendens att bli väldigt varma, om inte ventilationen fungerar som den ska.  Väl därför ett par vinterkängor tillverkade i material med god andningsförmåga.

Hålla värmen. Vissa vinterkängor är bra på att hålla värmen och vätskan borta en kortare tid, men efter ett par timmar i snön kyls det ner och blir oerhört kalla. Bäst är givetvis om vinterkängorna klarar av att hålla en jämn värme timme efter timme.

Reflexer. Framförallt när det gäller vinterkängor för barn, är det viktigt att skorna är utrustade med reflexer. Idag har de flesta tillverkare sett till så att kängorna har reflexer både på sidorna och på sko-tungans utsida, men inte alla, försäkra dig om detta innan köp!

Löstagbar sula. Även de bästa vinterskorna kan bli blöta efter mycken användning. Viktigt är då att se till så att de torkar ordentligt. I vissa vinterkängor är sulan uttagbar vilket gör det mycket lättare att få den 100% torr. Om möjligt välj en sådan modell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar